هفته سلامت فرصت مغتنمی است تا با بیان اهمیت و جایگاه بسیار مهم و سهم آن در تحقق توسعه پایدار، بر مشارکت مردم و همراهی مجموعه نهادهای حاکمیتی و اجرایی تاکید شود. از طرفی این هفته فرصتی است تا با بازنگری و نگاه مجدد به توانمندی ها، دستاوردها و انتظارات موجود برای پاسخگویی منطقی و شایسته به مردم، بازتوانی مضاعف و درقالب برنامه منسجم و کلان همراه با سایر دستگاهها ی مسئول در مسیر تحقق سلامت مردم گام برداریم.
به همین منظور و براساس دستورالعمل وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، هفته سلامت 94 از یکم لغایت هفتم اردیبهشت با شعار«ایمنی غذا؛ از مزرعه تا سفره» نامگذاری شده است.
شعار بهداشتي سال: «ايمني غذا»، از مزرعه تا سفره
روزشمار هفته سلامت:
سهشنبه 1 ارديبهشت 94: سلامت و مشاركتهاي اجتماعي
چهارشنبه 2 ارديبهشت 94: سلامت و سبك زندگي ايراني- اسلامي
پنجشنبه 3 ارديبهشت 94: عدالت در سلامت و ارتقاي خدمات بهداشتي- درماني
جمعه 4 ارديبهشت 94: سلامت، آموزش همگاني و خودمراقبتي
شنبه 5 ارديبهشت 94: سلامت و ارتقاي ايمني غذا
يكشنبه 6 ارديبهشت 94: سياستهاي كلي سلامت، همكاري بينبخشي
دوشنبه 7 ارديبهشت 94: اقتصاد سلامت و توسعه سرمايهگذاري
مواد غذایی ناسالم منجر به مرگ 2 میلیون نفر در سال میشوند که بیشتر آنها را هم کودکان تشکیل میدهد.مواد غذایی حاوی باکتریهای مضر ، ویروسها، انگلها یا مواد شیمیایی مسئول بیش از 200 بیماری،از اسهال تا سرطان می باشند. تهدیدهای جدید ایمنی مواد غذایی بطور مداوم در حال ظهور هستند و تغییرات در تولید،توزیع و مصرف مواد غذایی ،تغییرات در محیط زیست،عوامل بیماری زای جدید و در حال ظهور،مقاومت ضد میکروبی مواد غذایی را به چالش کشیده اند. افزایش سفر و تجارت نیز احتمال آلودگی در سطح بین المللی را گسترش دهد . موضوع روز جهانی بهداشت 2015 ،ایمنی موادغذایی است: ایمنی مواد غذایی بطور فزاینده ای در حال جهانی شدن است و نیاز به تقویت سیستمهای ایمنی مواد غذایی بیش ازپیش درمیان کشورها مشهود است . به همین دلیل است که سازمان جهانی بهداشت موضوع سال 2015 را ترویج بهبود ایمنی مواد غذایی از مزرعه تا بشقاب (سفره )قرارداده است . سازمان جهانی بهداشت در جهت پیشگیری،شناسایی و واکنش به شیوع بیماریهای ناشی از غذا کمک می کند.در این راستا بادستور العمل و قوانین غذایی، مجموعه ای از استانداردها،دستور العملها وقوانین بین المللی فرایندهای اصلی مواد غذایی را پوشش می دهد.همراه با سازمان جهانی بهداشت، سازمان غذا و کشاورزی ملل متحد (FAO) از طریق یک شبکه اطلاع رسانی جهانی،در مورد ایمنی مواد غذایی به کشورها هشدار می دهد.
5نکته کلیدی برای غذای سالم تر: ایمنی مواد غذایی یک مسئولیت مشترک است. کاردرتمام طول زنجیره مواد غذایی از کشاورزان،تولیدکنندگان تا فروشندگان و مصرف کنندگان مهم است . برای مثال پنج کلید جهت ایمنی غذایی، دستور العملی درخصوص چگونگی حمل و نقل و آماده نمودن غذا توسط فروشندگان و مصرف کنندگان می باشد:
کلید 1 : تمیز نگه داشتن
کلید 2 : جدا نگه داشتن غذای خام و پخته
کلید 3 : پختن کامل غذا
کلید 4 : نگهداری در درجه حرارت ایمن مناسب
کلید 5 : استفاده از آب
،مواد اولیه سالم روز جهانی بهداشت سال 2015 ، فرصتی است تا به کسانی که در بخشهای مختلف دولتی، تولیدکنندگان توزیع کنندگان، متخصصان بهداشت وسلامت دست اندرکارند، در مورد اهمیت ایمنی مواد غذایی و هر چیزی که میتواند در احساس امنیت و اعتماد به غذای بشقاب (سفره) نقش داشته باشد ، هشدار داده شود.